Serup Smedje

Altertavler


Jeg har sagt ja til at udarbejde en ny altertavle til Pederstrup kirke. Den blev indsat den første søndag i advent 2005. Det andet billede blev indsat til Pinse 2007. Det er planen at de hver især skal sidde et halvt år.

Menighedsrådets baggrund - Altertavle som skifteramme

Pederstrup Menighedsråd afholdt i foråret 2005 et inspirationsmøde. På inspirationsmødet blev ideen om en ny altertavle luftet. At udskifte det gamle alterbillede ville blive et stort, dyrt og langvar­igtprojekt. Det gamle alterbillede er malet af Jæger i 1847. Det er ikke noget stort kunstværk. Det, der fanger øjet i det, er noget der ligner en em­hætte, jeg har hørt, at man før hen har omtalt det som et kakkelovns­-rør. Rettelig er det en søjle i templet.

Ved det årlige kirkesyn i juni så vi, at der fandtes mere enkle mulig­heder for at tilføre kirkerummet et andet udtryk, uden at bruge meget store ressourcer på det. Det er muligt med tilpasning og kiler, at sætte et nyt billede uden på det gamle, som derved bevares.

Vi enedes om at prøve noget nyt, at bruge altertavlen som skifte­ramme og lade et nyt billede hænge i et år.

Laila fortæller om det første billede

Da jeg blev spurgt, om det var noget for mig at male en anden alter­tavle, sagde jeg straks ”ja”. Det ville jeg meget gerne. Det var en stor drøm, som nu er gået i opfyldelse. Først senere kom alle betænkelig­hederne, og til tider en lammende ydmyghed over for opgaven.

Det første man ser på billedet er en kendt situation: Langfredag og Jesus med ordene ”Det er fuldbragt” og lyset, som vender tilbage ved den niende time (Matt. 27).

Den ene røver vender ud i lyset, mens den anden kun ser mørket. Kort forinden havde Jesus også set ind i mørket, da han råbte: ”Min Gud, min Gud, hvorfor har du forladt mig”. Men under det hele hviler Guds hånd, også under det tredje kors, selv om det til tider er svært at se Guds hånd i det hele.

Personerne forneden står formentlig i stor fortvivlelse og afmagt. De hører måske stadig den blå hane gale. ”Svigtede jeg her?”

Men ellers mange tak til jer, der turde give mig opgaven. I var mo­dige! Jeg håber, at billedet kan blive til ny inspiration og gavn for os hver især, der hvor vi er i livet.

Det andet billede

Der er siden blevet malet et billede mere, der skal sættes ind fra pinse til advent. Den skal også bare sættes ind i den gamle altertavle, så der ikke foretages nogen ændringer af denne.

Der er taget udgangspunkt i Joh 8, 7-11, hvor en kvinde er grebet i ægteskabsbrud og står til at skulle stenes. Kvinden står halvvejs med ryggen til beskueren, så man kan se sig selv om delvis deltagende i steningen eller måske som at også jeg har fået forladt alle mine syndere. Jesus skriver i sandet mens de skriftkloge lusker væk. Der er lyst til venstre i billedet som symbol på en ny begyndelse, en ny morgen.

Skifteramme 

Med det andet billede er ideen om skifterammen fuldført, og der skal skiftes ifølge kirkeårets tekster.

Der er som nævnt tale om en midlertidig ophængning uden at der er ændret på den oprindelige altertavle bagved. At det er en "midlertidig ophængning" gør at der ikke er krav om, at det skal være en af de meget få anerkendte kirke-kunstnere der kan vælges imellem (og i en noget anden prisklasse). Denne metode gør at der kan ændres og fornyes i kirkerummet uden indgreb og for forholds små midler.

 

Undermenu